Herfstconcert H G K // S H S // D V S 9 oktober 2022

Het Houts Gemengd Koor, Seniorenkoor De Vrolijke Samenzang en het Stedelijk Helmonds Seniorenkoor kennen een tweejaarlijkse uitwisseling. Op 9 oktober 2022  is het de beurt aan het Houts Gemengd Koor om de andere twee koren te ontvangen. Na een lange periode dat de koren niet mochten en niet konden optreden, organiseerde het HGK een herfstconcert en ontving het HGK de twee andere koren in wijkhuis “De Geseldonk”, al vele jaren het thuishonk van het Houts Gemengd Koor.
Het programma van de drie koren is zeer gevarieerd. Van klassiek, evergreens, ballades tot werken uit musicals. Als gastheer opent het HGK deze middag met een viertal werken. Een goede luisteraar heeft al snel in de gaten, dat het moeilijk zingen is in deze zaal. De akoestiek is niet om over naar huis te schrijven, maar met versterking van een viertal microfoons en Tim Kuijpers aan de knoppen lukt het de koorleden onder leiding van Jacques Lemmens en met pianobegeleiding van Ad Brouwers en dwarsfluit van Theo Franx goed te musiceren.
Het Houts Gemengd Koor opende met “O signore dal tetto natio” en vervolgens “Love changes everything”, “Steal away” en met “That’s what friends are for” sloten wij ons eerste blokje af.
Jacques had ons gevraagd naar hem te blijven kijken. Wie dat deed en de dirigent goed kent weet dat het goed ging of dat er toch nog foutjes werden gemaakt. Met name aan het einde van het derde nummer, vond onze dirigent zo geslaagd dat hij deed alsof hij een traantje moest wegpinken.
Het Stedelijk Helmonds Seniorenkoor mag als tweede het podium betreden. Frans Sijmens staat voor het koor en  probeert het koor zo goed mogelijk op te stellen. Aansluiten bij elkaar. Een compact geheel maken, zodat je je buurman goed hoort. Hij vraagt aan zijn koor de volle concentratie. Met pianobegeleiding van Jolanda Verhagen zingt het koor een zevental werken. Met het “Hallelujah” van Leonard Cohen opent het SHS haar blokje. Vervolgens brengen zij “Memory from cats” “Slavenkoor”, “The Rose”, “Eine sehr gewöhnliche Geschichte”, “Stay with me till the morning” en “Wenn Zigeuner Hochzeit machen” ten gehore.
Na het laatste werk kijkt een tevreden dirigent zijn koor aan met een tevreden blik. In de pauze krijgen leden van het HGK en SHS verschillende complimenten over het repertoire en de uitvoering daarvan. Verfrissend en vernieuwend.
De koorleden zelf hebben veel moeite gehad met de akoestiek. Je hoort jezelf zingen, je kunt niet “kleuren” met de andere stemmen. Zo’n situatie maakt je onzeker en je gaat zachter zingen. Helaas komt dit de totale koorklank niet ten goede.
De Vrolijke Samenzang stond na de pauze op het podium. Ook zij brachten een zestal werken ten gehore. Met verve. Het koor bleek weinig last te hebben van de slechte akoestiek.
“Met “Gabriellas Song”, een lied uit de film “As it is in heaven”, opent de Vrolijke Samenzang haar blokje. “My heart will go on”, “Amazing Grace”, “The white cliffs of Dover” en “What a wonderful world” zijn de daarop volgende werken welke met een wel verdiend applaus worden beloond. Het koor uit Nuenen sluit haar bijdrage aan dit herfstconcert af met een mooie vertolking van Freddy Mercury’s “Bohemian Rhapsody” .
Als gastheer staat het HGK opnieuw op het podium. “The long day closes”, een werk waarop de afgelopen maanden flink is gerepeteerd, wil nog niet helemaal lukken. “Cantique de Jean Racine” daarentegen werd goed uitgevoerd, maar dit werk zingt het koor bijna uit het hoofd en kan daardoor goed op de dirigent letten. “A song of peace” en “Siyahamba” zijn de laatste twee werken die het Houts Gemengd Koor in een goed bezette zaal van wijkhuis De Geseldonk laat horen. Met name het Zuid-Afrikaans lied “Siyahamba” was een uitsmijter, mede door ondersteuning van de twee andere koren.
Voorzitter Nico Vaessen bedankte in zijn slotwoord niet alleen de dirigenten en begeleiders van de de drie koren maar ook de vele muziekliefhebbers voor hun komst naar de Geseldonk.
Het Houts Gemengd Koor  kan terugkijken op een mooie muzikale middag. Het was een waardig afscheid van het wijkhuis De Geseldonk.
Voor het HGK resten nog twee kerstconcerten. 11 December in “’t Brandpunt” samen met de “Rimboband” en 16 december in woonzorgcentrum “De Nieuwenhof” in Deurne. 

   
  met dank aan
Gerrit Jacobs
voor de foto’s