Kempische Zangersdagen, Hapert 10 oktober 2018

Leden van het Stedelijk Helmonds Seniorenkoor zijn tijdig aanwezig bij het Theo Driessen Instituut aan de Willem Prinzenstraat. Zo ook de bus van TwinTours die om 10:45 voorrijdt en met onze “vaste”chauffeuse Edith tegen elven naar Hapert vertrekt.
De rit over de A67 duurt een kleine drie kwartier. In de bus wordt gezellig gekeuveld. Ruimschoots op tijd komen we aan bij “Den Tref” en kunnen we aan de koffie/thee en een belegd broodje, al dan niet zelf meegebracht, beginnen.
Om half een is ook onze dirigent gearriveerd en kunnen we in zaal “De Pan” onze stemmen even losmaken. Frans repeteert met ons het zwakke punt van “The Phantom of the opera”. Na twee keer ingezet te hebben is hij tevreden en wil hij nog even de inzet van het “Chianti-lied” doornemen. Vijftien minuten inzingen is voldoende. Inmiddels zijn ook de andere zes koren aangekomen en is de koffie/thee met een plakje cake op. Het wachten in de “Hapertse Heide”-zaal is op de klok van enen.
Seniorenkoor “Tieners van Toen” uit Eindhoven trapt deze muzikale middag af. Enkel damesstemmen met werken uit de jaren zestig. Het openingsnummer “Marina” leidde al gauw tot meezingen. De dames zongen goed verstaanbaar en bij “Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben” klonk het koor fris en hoorden wij een mooie koorklank. “Amigos para siempre” is een werkje, wat goed op de repertoirelijst van het SHS zou kunnen staan.
Het koor “SK. Laetitia”uit Esch betreedt als tweede koor het podium. Het koor telt slechts drie heren en zeven dames. De begeleiding komt van een hamond orgel. Aanvankelijk klinkt het orgel te hard en heeft het koor te weinig volume om goed en verstaanbaar te klinken.
“SK Zing en Vriendschap” is het volgend koor dat aantreedt. Ook dit zestien leden tellend koor wordt begeleid door het hamond orgel. De koorklank is een beetje somber door de lage toonzetting, wat de koorklank niet ten goede komt.
Het programma verloopt prima volgens schema. Zo is het SHS om tien over twee aan de beurt om als vierde koor het podium te betreden. Bij het opgaan hebben we het idee dat we gaan knallen. Ons openingsnummer “The Rose” wordt door een aandachtig luisterend publiek heel goed ontvangen en we krijgen een luid applaus.
Dat applaus wordt nog sterker na afloop van “Love changes everything”. Met onze uitvoering van “The Phantom of the opera” krijgen we de zaal muisstil. Volgens Frans een uitstekende vertolking van deze medley. Nog voordat het slotakkoord klonk, kregen we een daverend applaus. Voor ons kon het optreden niet meer stuk. Met het “Chianti-lied”kregen wij de zaal dan ook helemaal mee. Een bijna staande ovatie viel ons ten deel. Met een zeer tevreden dirigent en pianiste gingen we onder de klanken van ons laatste lied de pauze in.
Na de pauze horen we “Sk. Zang doet leven” uit Middelbeers. Het “Brabant” is mooi van koorklank. Ook de andere werken, “Ik zoek een dorp” “Song of peace” en “Tschilli billi bella” (bij ons beter bekend als “Mala moja”) worden goed vertolkt al missen we veelal de dynamiek in de werken.
“Sk. Vogelzang Lieshout” uit Lieshout mag om half vier van zich laten horen. Met een mooie canon “On a wagon” openen zij hun optreden. “You raise me up” een meer bekend werk volgt. Ook dit werk zou op ons repertoire niet misstaan. Het “Hallelujah”van Cohen komt ons bekend voor. Het is een werk wat toch wat volume vraagt van een koor. Dat miste ik bij dit koor. Wellicht te wijten dat het koor niet genoeg naar voren stond opgesteld. “Frieden” is een mooi nummer wat à capella gezongen moet worden. Onder leiding van Arie Ketelaars werd dit dan ook mooi door het koor vertolkt. Een koorklank om fijn naar te luisteren. 
Het “Sk. Contente Zangers” uit Eersel mag deze muzikale middag met 4 werken afsluiten. Ook dit koor wordt begeleid door het hamond orgel. Terwijl de organist de laatste instructies krijgt, haalt de dirigent zijn koor zover als mogelijk is naar voren.
Het koor begint met een welkomstlied. Wellicht iets voor het SHS het “Hallo, hallo allemaal” weer eens van stal te halen. “Naar wat de dennen fluisteren” valt de dynamiek op. “Barcarolle” gaat in het Nederlands. Jammer dat hiervoor niet voor pianobegeleiding is gekozen. “De waterval” is het derde nummer. Hard en zacht, forte en piano, crescendo wisselen elkaar af. “Effendero” een gedragen werk dat zesstemmig werd uitgevoerd.
Wat ons nog restte was het gezamenlijke slotlied “Vandaag is het een korendag”. Ruim tweehonderd zangers en zangeressen zongen eenstemmig dit lied en keken terug op een geslaagde, sfeervolle en muzikale middag. 

Onze chauffeuse Edith staat ons al op te wachten. Tegen half vijf is iedereen present en vertrekt de bus naar Casteren. 
 In de “Kruidenlucht” wacht ons een drie gangen diner. Edith loost ons naar het restaurant. De tafels zijn sfeervol gedekt en al snel heeft iedereen een plaatsje gevonden. Het diner is niet alleen lekker en smaakvol, maar ook overvloedig. Er is meer dan voldoende. Na een heerlijke groentensoep, staan de tafels vol met varkenshaasjes, champignonsaus, broccoli, bloemkool, salade, frietjes, krielaardappeltjes en erwtjes met worteltjes. Wij laten het ons goed smaken. Ook het dessert, bavarois en ijstaart, is voor iedereen meer dan genoeg.
Onder het dineren wordt er plezier gemaakt, er wordt gediscusseerd en gezellig gekeuveld. Vóór wij er erg in hebben wijst de klok zeven uur aan en vindt Edith tijd om op te stappen. Tegen achten zet zij haar bus bij het TDI stil. Vijfendertig leden kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag.

Onze fotograaf Henk van Dijk heeft onder het diner nog een aantal foto’s geschoten.