13 september 2016, te gast bij de “Zonnebloem”

Buiten zomert het nog flink door en de thermometer geeft liefst 32 graden aan.

Tegen enen verzamelen zich 43 leden van het SHS zich in de grote zaal van het TOV-Gebouw Helmond. Ook de piano, opstapkrukjes, muziekstandaard en de dirigentenbok worden naar binnen gebracht. Echter de beheerder laat de sjouwers weten, dat het optreden van het koor niet in de grote maar in de kleine zaal plaats vindt. In een ijltempo wordt het een en ander omgebouwd. Ook ons programma ondergaat een aanpassing. In goed overleg met Jolanda en Frans besluit het bestuur een extra pauze in te lassen. Een kwartiertje voor aanvang maant Frans zijn koorleden naar de blauwe zaal. Na een kopje koffie of een glas thee is het goed vooraf de stemmen met enkele inzingoefeningen los te maken.
Ons eerste blokje bestaat uit zes werken. Vooraf geeft Annie een korte toelichting op deze werken. “Tebe Poem”, “Song of Peace”, “Slavenkoor”, “Mala moja”, “Ellie Rhee” en “Oh, Freedom” worden naar alle tevredenheid van Frans Sijmens door het koor vertolkt. Wij zijn snel aan de kleine ruimte gewend en met deze temperatuur is het fijn zingen. Het koor is geconcentreerd en volgt Frans aandachtig.
Na een korte pauze van 10 minuten, waarin wij onze stemmen met een glas water kunnen smeren, brengen we achtereenvolgens “Hallelujah”, “Komm, holder Lenz”, “The day you sang this song” en “Memory from Cats” ten gehore.
Het 50-tal koppige publiek geniet van elke noot, elk werk wat wij laten horen. Dankbaar nemen we steeds hun applaus in ontvangst.
De tweede pauze duurt iets langer en de koorleden krijgen een consumptie aangeboden. Na een kleine 20 minuten hervatten Jolanda en Frans het muzikaal optreden. Voor de leden van de Zonnebloem rest nog “Love changes everything”, “Più non si trovano”, “Eine ländliche Concertprobe” en tot slot “We’ll meet again”.
Met Frans als solist in “Eine ländliche Concertprobe” kan deze uitvoering niet meer stuk. Na het laatste werk wordt dan ook gevraagd om dit werk nogmaals als toegift uit te voeren. Frans laat zich echter niet overhalen. Bij deze temperaturen vraagt het veel energie zowel van de koorleden als van de dirigent.
Na het slotwoordje van onze voorzitter wordt Frans bedankt met een mooi boeket, wat hij direkt doorgeeft aan Jolanda.
Aan mevrouw Brakels doen we de belofte om volgend jaar terug te komen. De “ländliche Concertprobe” zal dan zeker weer op het programma staan.
Rond de klok van half vier is het gedaan. Dirigent, pianiste, bestuur en heel veel koorleden hebben vele en mooie complimenten gekregen. Met de nodige trots kunnen we dan ook terugkijken op een mooie uitvoering in een te warm Helmond.